Mörk choklad

Kommentarer inaktiverade för Mörk choklad

För gissningsvis ungefär ett tiotal år sedan så började mjölkchokladen i våra livsmedelsbutiker få konkurrens av en typ av choklad som till skillnad från mjölkchokladen skulle vara nyttig att sätta i sig. Nyttig choklad – vilken revolutionerande händelse.

Mörk choklad

Idag finns det ett mycket stort utbud av mörk choklad, inte bara som i början då det mer eller mindre det enda som skiljde mellan sorterna var hur hög kakaohalt de hade. Idag finns sorter med olika smaker så som Cappuccino, apelsin, mint och körsbär. En favorit bland oss på mörk-choklad.se är en ekologisk choklad med 70 procent kakao och smak av chili. Men hur kom det sig att den mörka chokladen kom att bli så populär? Vi har en teori nämligen.

Nu var kanske inte okunskapen om mörk choklad så stor att man ska kalla det revolutionerande, men utan tvivel så var det vid den här tiden som den mörka chokladen fick ett slags genombrott i Sverige. Att det blev populärt skulle nog kunna härröra sig till den ständigt ökande medvetenheten om vad vi stoppar i oss. Det kom att bli närmast en explosion av ”nya” dieter att förhålla sig till och GI-metoden blev den som nog får sägas ha fått allra störst genomslag.

GI-metoden – hjärta – mörk choklad

GI-metoden blev snabbt en populär diet i ett Sverige, och vi blev mer än någonsin tidigare medvetna om skillnaderna mellan fett, kolhydrater och proteiner. Framförallt så lärde man sig att kolhydrater var det onda, inte fettet. Tycka vad man vill om olika dieter och kostsammansättningar, Att vi väljer att nämna just GI-metoden beror på att det är lätt att se en korrelation mellan de båda.

Det mesta godiset vi handlar har ett högt GI-värde, det innebär i korthet att om du följer en GI-diet så kommer intag av godis att förstöra hela vitsen med metoden. Många började med bra resultat använda GI som ett sätt att gå ned i vikt, den var effektiv just för att man i stor uträckning plockar bort kolhydrater från sin kost. Om maten innehåller några kolhydrater så är det långa, långsamma kolhydrater. Godis är den totala motsatsen till långsamma kolhydrater, så om man konsumerar godis samtidigt som man följer en GI-diet så får man kontraproduktiva effekter – man går upp i vikt helt enkelt.

Vad är då korrelationen mellan GI-metoden och mörk choklad undrar då kanske du. Oroa dig inte, vi har inte glömt det. Saken är den att till skillnad från annat godis och annan choklad så har den mörka chokladen med hög kakaohalt ett lågt GI-värde. Så gissningsvis så jublade många chokladälskande GI-utövare när de fick veta att mörk choklad dels var nyttigt för hjärtat och dels hade ett lågt GI-värde, så man kunde åter frossa i choklad, fastän man följde samma diet.

 

Category: Choklad