Cupcakes

Kommentarer inaktiverade för Cupcakes

Cupcakes är ett fenomen som kommit de senaste åren som alla talar om och alla bakar. I grova drag kan man säga att en cupcake är en sötare form av den klassiska muffinsen, med glasyr på toppen. Det finns inga regler på vad glasyren, eller frostingen ska bestå av, några vanliga varianter är dock ”fluffy frosting” (en form av maräng som inte gräddas), cream frosting och fromage av olika slag. På toppen av frostingen kan man gärna placera någon vacker dekoration eller strössel.

Cupcakes

En person som blivit förknippad med cupcakes, i alla fall i Sverige, är Leila Lindholm, eller som många kanske förknippar henne ”Leila bakar”. Här är en film från tv4 Play då hon bakar cupcakes, de ser riktigt smarriga ut.

Ett tips om du ska baka cupcakes är att kolla runt på olika sidor på nätet för att hitta roliga formar, frostings och dekorationer.

Har du aldrig bakat cupcakes kommer här ett recept på klassiska sådana;

Det här behöver du

Tre stycken ägg
Två och en halv deciliter strösocker
En tesked vaniljsocker
Hundra gram smör
En deciliter mjölk
Tre och en halv deciliter vetemjöl
Två teskedar bakpulver
En nypa salt
Skal och saft av 1 citron

Frosting
Sextio gram mjukt smör
Fem deciliter florsocker
En tesked vaniljsocker
En matsked färskpressad citronsaft
Hundra gram philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg
Strössel

Så här gör du (ugn 175 grader)

Börja med att vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker tills det blivit fluffigt.
Smält smöret och häll i mjölk. Blanda ner i den övriga smeten.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sakta ner i den övriga smeten.
Blanda i citronsaften och skalet.
Placera ut muffinsformar på en plåt och fyll till två tredjedelar med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Ta ut och låt svalna under en duk.

Frosting
Rör ihop smör, vaniljsocker, florsocker, citronsaft och Philadelphiaost tills du får en krämig konsistens.
Dela upp frostingen (om du vill ha olika färger) och färga de olika delarna med karamellfärg.
Bred på frostingen på dina cupcakes och garnera med strössel.

 

Category: Bakverk, Tips