Att arbeta med choklad i köket

Kommentarer inaktiverade för Att arbeta med choklad i köket

Choklad är fantastiskt och kan användas på många sätt och vis i köket. Men det måste också hanteras varsamt för att ge det önskvärda resultatet. Nedan följer några snabba tips om vad man bör tänka på när man arbetar med choklad i köket.

Till att börja med är choklad ofta väldigt temperaturkänsligt. Detta blir speciellt viktigt när man ska smälta choklad. De två huvudsakliga reglerna man måste följa när man smälter choklad är:

  • Låt det inte komma i kontakt med vatten medan det smälter
  • Lägg inte chokladen direkt över en het värmekälla.

Vatten kan göra att chokladen klumpar sig och för stark värme kan förstöra inte bara texturen utan även smaken av slutprodukten. Att lägga chokladen i en metallbunke som man sedan placerar i en kastrull med kokande vatten är ett bra sätt att smälta choklad.

När den har smält är det viktigt att hålla den i rätt temperatur under arbetsprocessen. Mellan 30-32 grader är precis vad man är ute efter. När den börjar bli svalare är det klokt att värma upp den lite igen med samma metod som när man smälte den. När man låter chokladen stelna från denna temperatur och inte arbetar mer med den kommer den att få en vacker yta och konsistens.

Choklad kan ta alla möjliga former när det stelnar och man kan därför använda sig av i stort sett alla köksformar man råkar ha liggande. Vill man bli lite kreativ är det ju också värt att titta på vilka andra alternativ som finns att köpa idag.

Garnering är sedan ett helt kapitel för sig. Men här behöver man inte några riktiga tips för att lyckas, utan kan leka runt med färger och smaker man gillar. Självfallet kan man hitta ett eller annat avancerat tips om hur man garnerar som ett proffs eller liknande. Men det är något man kan fokusera på efter man blivit en fena på att hantera chokladen.